وحید پورزرقان

اصول و مبانی الکتروشیمیایی در مبحث بازدارندگی خوردگی در آلیاژهای تاریخی


دو فصل‌نامه‌ی تخصصی دانش مرمت و میراث فرهنگی، دوره‌ی‌ جدید، سال نخست، شماره‌ی 1، بهار و تابستان 1392
چکیده:

بیماری برنز یکی از آسیب‌های مهم آلیاژهای برنزی تاریخی محسوب می‌شود. برای تیمارکردن این بیماری از موادی آرماتیک مانند BTA، AMT و غیره استفاده می‌شود. شرایط و ارزیابی این بازدارنده‌ها نیاز به آشنایی با اصول الکتروشیمیایی دارد. هدف از این مقاله، آشنایی مختصر با اصول و مباحث نظری در زمینه‌ی الکتروشیمیایی، برای تحلیل و تفسیر داده‌ با دستگاه پتانسیو استات است و مباحثی مانند پلاریزاسیون، روش‌های پلاریزاسیون، دانسیته‌‌ی جریان خوردگی I0corr ، پتانسیل خوردگی Ecorr و حتی سینتیک خوردگی در زمینه‌ی ارزیابی و آزمایش این مواد به‌عنوان بازدارنده را شامل می‌شود. آنالیز و نتایج این داده‌ها می‌تواند در تشخیص یک ماده به‌عنوان بازدارنده در زمینه‌ی مرمت آثار فلزی تاریخی کمک شایانی کند.


زیرشاخه: فلز، مس و آلیاژهای آن، مواد و روش‌های مرمتی
دریافت مقاله: پایگاه اینترنتی دانشگاه هنر اصفهان

وحید پورزرقان

حفاظت و مرمت شیشه‌های تاریخی


دو فصل‌نامه‌ی تخصصی دانش مرمت و میراث فرهنگی، سال ششم، شماره‌ی 4، شماره‌ی پیاپی 5، زمستان 88 و بهار 1389
چکیده:

در ادوار مختلف تاریخی از شیشه به عنوان ابزار جنگی، اشیاء و ظروف تزئینی استفاده شده است. آثار شیشه‌ای به دلیل ماهیت آسیب‌پذیرشان بسته به شرایط قرارگیری در محوطه‌های باستان‌شناسی و حتی در موزه‌ها دچار آسیب‌های جدی از قبیلِ آسیب‌های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی می‌شوند. از این رو استحکام‌بخش‌ها و پوشش‌دهنده‌ها در حفاظت و مرمت شیشه‌های تاریخی از اهمیت خاصی برخوردارند. نتایج حاصله بر روی رزین‌های اپوکسی که برای استحکام‌بخشی و وصالی این آثار به‌کار رفته نشان دهنده‌ی مقبولیت رزین هگزتال در بین دیگر استحکام‌بخش‌ها می‌باشد. روش جدید سل–ژل (پوشش دهنده‌ی محافظ با بنیان سیلیکونی) با آنکه هنوز مراحل آزمایشگاهی خود را طی می‌کند، می‌تواند راهکار مناسبی برای حفاظت و پوشش‌دهی آثار شیشه‌ای در مرمت‌های آینده باشد.


زیرشاخه: شیشه و آینه
دریافت مقاله: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

وحید پورزرقان، حمیدرضا بخشنده‌فرد، غلامرضا وطن‌خواه

مروری بر روش‌های حفاظتی در برابر بیماری برنز


دو فصل‌نامه‌ی تخصصی دانش مرمت و میراث فرهنگی، سال پنجم، شماره‌ی 3، شماره‌ی پیاپی 4، تابستان و پاییز 1388
چکیده:

بیمارى برنز یکى از مهم‌ترین عوامل موثر در خوردگى اشیا برنزى باستانى محسوب مى‌شود. این بیمارى باعث تخریب بسیارى از آلیاژهاى برنزى باستانى در طول زمان شده است. تاکنون روش‌هاى متفاوتى براى جلوگیرى و برطرف‌کردن این مشکل ارایه و آزمایش شده است. برخى از روش‌هاى حفاطتى ارایه شده مى‌تواند باعث حذف یون کلرید از آلیاژهاى مس تاریخى شده یا مى‌تواند تحت بازدارنده‌هاى آلى و پوشش‌دهنده‌ها باعث کندکردن و جلوگیرى از بیمارى برنز شود. هدف از این مقاله بررسى و مرورى بر روش‌هاى حفاظتى در برابر بیمارى برنز که تاکنون بر روى آلیاژهاى مس مورد استفاده قرار گرفته اند مى‌باشد.


زیرشاخه: فلز، مس و آلیاژهای آن، مواد و روش‌های مرمتی
دریافت مقاله: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

وحید پورزرقان

بررسی و امکان استفاده از عسل به عنوان بازدارنده‌ی خوردگی در حفاظت اشیاء برنزی تاریخی


پایان‌نامه‌ی کارشناسی ارشد، دانشگاه هنر اصفهان (دانشکده‌ی حفاظت و مرمت)، 1388
استاد راهنما: غلامرضا وطن‌خواه
استاد مشاور: حمیدرضا بخشنده‌فرد
چکیده:

پدیده‌ بیماری برنز مهمترین عامل تخریب اشیا برنزی باستانی محسوب می‌شود و تاکنون روش‌های مختلفی برای مقابله با آن ارایه گردیده است. بازدارنده‌های شاخصی که برای این منظور مورد استفاده قرار گرفته‌اند BTA و AMT می‌باشند. اساسی‌ترین مشکل این بازدارنده‌ها، غیر از تاثیر در کنترل بازدارندگی، سمیت و سرطان‌زا بودن آنهاست.  در  حالت ایده آل، این روش ها قادر به حذف یون کلر یا کنترل این بیماری اند ولی بعد از دوره‌ی درمان دچار برخی تاثیرات جانبی می‌شوند. برای برطرف نمودن چنین مشکلاتی بازدارنده‌های طبیعی عسل مرکب میمند فارس، عسل کُنار و عسل آویشن با غلظت‌های ppm  ۲۰۰ تا ppm  ۲۵۰۰در محلول سدیم کلرید M 5/0 بر روی آلیاژ برنز با درصد شبیه به آلیاژهای باستانی  (Cu-10Sn) به‌روش دستگاهی پتانسیو استات و روش کاهش وزنی  در این پروژه مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین  از میوه‌ی درخت اقاقیا از خانواده‌ Leguminosa ، و شیره‌ درخت انجیر سفید از خانواده‌ی  Moraceae ، در حضور و عدم حضور  عسل برای بهبود تاثیر بازدارندگی استفاده گردید. نتایج حاصل از آنالیزها و تصاویر SEM-EDX  از سطوح  خورده  شده کوپن‌هایی که به‌مدت یک ماه در محلول بازدارنده و محیط خورنده قرار داشتند حاکی از تاثیر بهتر بازدارندگی عسل نسبت به مواد بازدارنده‌ ترکیبی  دیگر است. اما برای پیشنهاد کاربرد عسل برای بازدارندگی نیاز به انجام آزمایشات مشابه بر روی اشیاء برنزی باستانی می‌باشد.

متنی که میخواهید برای جستجو وارد کرده و دکمه جستجو را فشار دهید. برای لغو دکمه ESC را فشار دهید.

بازگشت به بالا