آ. ساسانی
همانطور که از حجم کثیر مقالات از دههی گذشته تا کنون پیداست؛ فنآوری نانو در نگهداری و مرمت ميراث فرهنگی جهان كاربردهای عملی زیادی پيدا كرده است. نانو ذرات هيدروكسيد و كربنات كلسيم و منيزيم براي مرمت و نگهداری نقاشیهای ديواری از قبيل نقاشیهای مایا در مكزيك يا شاهکارهای هنری قرن ۱۵ ميلادی در ايتاليا مورد استفاده قرار گرفتهاند. نانو ذرات همچنين جهت ترميم اسناد كاغذي قديمی كه اسيد موجود در جوهر سبب از بين رفتن الياف سلولزی آنها شده است و در زمینهی تمیزکاری نقاشیهای سهپایهای، نیز كاربرد داشتهاند.
همچنان از اهمیت کاربرد این تکنیک در حفظ و مرمت آثار تاریخی کاسته نشده است, چنان که در هشتمین کنفرانس ملی باستانسنجی با عنوان علم و میراث فرهنگی: جایگاه هنر و دیدگاهها که در روزهای ۷-۵ فوریه ۲۰۱۴ در بلونیا-ایتالیا برگزار شد؛ بخشی از سخنرانی اصلی کنفرانس به این تکنیک و حوزههای کاربردی آن اختصاص داده شده بود.
یکی از افرادی که در این سالها به بررسی و مطالعهی کاربرد نانوتکنولوژی در رابطه با آثار تاریخی پرداخته، پیرو بالیونی ( Piero Baglioni) است. وی که دکترای خود را در سال ۱۹۷۷ از دانشگاه فلورانس دریافت کرده است، استاد تمام فیزیک-شیمی در دانشکدهی شیمی و مرکز تحقيقات علوم سطح و كلوئيد (CSGI) دانشگاه فلورانس است.
پروفسور پیرو بالیونی نویسندهی بیش از ۲۵۰ مقاله در زمینهی کلوئید و پیشگام استفاده از مواد نرم و غیر تخریبی در زمینهی حفاظت میراث فرهنگی است. وی مبدع روشهای ابتکاری مختلفی است که در سراسر جهان کاربرد داشتهاند.
لازم به ذکر است که (CSGI) توسط پروفسور انزو فررونی (Enzo Ferroni) در دانشگاه فلورانس تأسيس شده است و یکی از مطرحترین مراکز مطالعه و بررسی آثار هنری و تاریخی در اروپاست. اين مركز نخستين مؤسسهی دانشگاهی است كه با يك رويكرد علمی به بررسی تخريب ميراث فرهنگی پرداخته است. پروفسور فررونی (۲۰۰۷-۱۹۲۱) یکی از اولین دانشمندانی است که به بررسی کاربرد دستاوردهای علمی در زمینهی میراث فرهنگی پرداخت. وی پس از فاجعهی سیل رودخانه آرنو در فلورانس در سال ۱۹۶۶، با اتکا به تخصص شیمی-فیزیک خود، همکاریاش را با مرمتگران و حفاظتگران آثار تاریخی آغاز نمود و در طول سالیان فعالیتش همکاری گستردهای با مرمتگران آثار تاریخی به ویژه مرمتگران حوزه نقاشی دیواری داشت.
در پستهای بعدی مختصری از مهمترین پروژههای تحقیقاتی مرکز (CSGI) در رابطه با نقاشیها و نتایج حاصل از آنها از جمله:
- کاربرد ژلهای شیمیایی در مرمت نقاشیهای سهپایهای
- تشخیص بستها و رفتارشان در نقاشیهای دیواری
- کاربرد نانوذرات در کنترل آسیبهای بیولوژیک
- کاربرد نانو ذرات هیدروکسید باریم و کلسیم در استحکام بخشی نقاشیهای دیواری
- کاربرد میکروامولسیونها در تمیزکاری نقاشیهای دیواری
و … در اختیار علاقهمندان و مخاطبان این بخش قرار خواهد گرفت.
به تازگی یکی از دوستان نانو باز مقاله ای در زمینه نانو ذرات تیتانیوم وتقویت در تقویت ویترین های نمایش آثار کاغذی در مجله بین المللی میراث فرهنگی به چاپ رسانده است در این آدرس
http://www.em-consulte.com/en/article/852094
عنوان اصلی مقاله از این قرار است:Titanium dioxide thin film: Environmental control for preservation of paper-art-works
جناب علاقمند، ممنون از معرفی مقاله
نیازی به تشکر نیست ما خود کفا هستیم سوشیانت عزیز
خودکفایی به کنار، لطف هم دارین