بیش از دو سال از انتشار اولین شماره نشریه باستان سنجی در کشور میگذرد و سوای اهداف و چشم اندازهای آن، سرعت پیشرفت و گستردگی جامع امکانات و بسترهای ایجاد شده برای این نشریه جای شگفتی بسیار دارد. در ابتدا تصور نمیشد که نهال این نشریه در جامعه ای کوچک، در برابر مشکلات عدیده حوزه نشریات توان ایستایی داشته باشد، اما حضور افرادی با تعهد و علاقه ای خودجوش نهال نوپا را به درختی تنومند مبدل نمود که نظیر آن در میان دیگر نشریات داخلی دیده نمیشود و به واقع چندسالی از زمانه خود پیشتر است. البته تاسیس رشته باستان سنجی با سرفصل های برگرفته از مطالعاتی جامع، به روز شده و به دور از کپی های صرف، که نتایج مثبت آن در تواندمندی های دانشجویان فارغ التحصیل به خوبی نمایان گردید؛ چنین دستاوردهایی را دور از ذهن نمی نمود. هم اکنون امکاناتی که در سایت نشریه به رایگان فراهم آمده، در حوزه خود مشابه دیگری ندارد.
دوفصلنامه پژوهه باستانسنجی که رویکردی علمی- پژوهشی دارد و امسال از وزارت علوم درجه مورد نظر را کسب خواهد نمود، در سه حوزه اصلی فعالیتهای خود را دسته بندی نموده است:
· انتشارات
· اطلاع رسانی ها و ارتباطات
· فروشگاه آنلاین
در زمینه انتشارات، پس از انتشار الکترونیکی نشریه، چکیده ترکی استانبولی و انگلیسی هرمقاله، فایل تصاویر مقاله با کیفیت بالا و همچنین فایل فشرده نرم افزاری منابع هر مقاله با فرمت ris در کنار فایل PDF مقاله در دسترس است. این نشریه با هدف تبادل آسوده تر منابع، فایل فشرده تمام منابع استفاده شده هر مقاله را که در نرم افزارهای مدیریت منابع مانند اندنوت، مندلی و زوترو قابل استفاه است به صورت رایگان در اختیار گذاشته است. نشریه پژوهه برای رعایت بهتر و صحیح تر قواعد اخلاقی منشوری همراستا با توصیه های کمیته اخلاقی انتشارات (COPE) تدوین و به شرح وظایف و حقوق مسئولین، نویسندگان و خوانندگان پرداخته است. از ویژگی های قابل توجه دیگر آن، ارائه موضوعات پیشنهادی به منظور هدایت اصولی نویسندگان و سوق آنها به منابع مورد نیاز به پژوهش در کشور است. سوای آن محورهای اصلی و راهبردی این نشریه نیز مشخص شده است:
محور اول: سالیابی تحلیلی-آزمایشگاهی آثار فرهنگی و تاریخی آلی و معدنی
محور دوم: منشأیابی تحلیلی-آزمایشگاهی آثار فرهنگی و تاریخی آلی و معدنی
محور سوم: ساختارشناسی تحلیلی-آزمایشگاهی آثار فرهنگی و تاریخی آلی و معدنی
محور چهارم: پژوهشهای تحلیلی-آزمایشگاهی فنون و فناوریهای باستانی آلی و معدنی
محور پنجم: پژوهش های تحلیلی-آزمایشگاهی حفاظت و مرمت آثار تاریخی و فرهنگی
محور ششم: پژوهشهای سنجش از دور و تحلیلهای کمّی-آماری آثار فرهنگی و تاریخی
در بخش اطلاع رسانی و ارتباطات به منظور معرفی بهتر حوزه باستان سنجی و منابع در دسترس، اقدام به ایجاد بخشهای ویژه ای شده است:
– معرفی کتب
– معرفی پایگاه های آنلاین
– معرفی و شرح کامل رشته باستان سنجی( با در اختیار گذاشتن حوزه کاری، واحدهای درسی و…)
– پشتیبانی کامل از اخبار این حوزه (چون در اختیار گذاشتن مقالات همایش های برگزار شده، رویدادهای آتی و ارائه گزارشهای تصویری)
همچنین در این نشریه برای تسهیل ارائه خدمات، خبررسانی، و نیز بهبود وضعیت انتشارات الکترونیکی اقدام به راه اندازی شبکه های اجتماعی با کاربردهای مجزا گردیده است:
– از آپارات و یوتیوب، برای ارائه تصویری سخنرانی ها، همایش ها، اخبار و مصاحبه ها، فیلم های مستند منتشر نشده حوزه میراث فرهنگی و بازنشر فیلم های آموزشی مرتبط
– برای نشر تصویری و متنی اخبار این حوزه از تلگرام و اینستاگرام
– از شنوتو به منظور تاسیس اولین بانک اطلاعاتی صوتی حوزه میراث فرهنگی
فروشگاه آنلاین سایت پژوهه باستان سنجی ، نسخه چاپی نشریه و کتب مرتبط را به فروش میگذارد که در آیندهای نزدیک آن حوزه توسعه داده شده و تلاش می شود ابزار مرتبط نیز به فروش رسد. هدف این بخش تسهیل در تهیه کتب و ابزارهای مورد نیاز متخصصین حوزه باستان سنجی است.
در کل اهداف پژوهه باستان سنجی ارتقای سطح دانش و پژوهش از طریق انتشار مقالات علمی –پژوهشی و مقالات علمی مروری ناب ( نقد کتاب و گزارش های فنی) مربوط به باستانسنجی، مرمت آثار تاریخی و ارائه نتایج تحقیقات نظری و عملی پژوهشگران و مراکز علمی به همراه ایجاد بستر و زمینهای مناسب برای ارتباط علمی و تبادل افکار میان پژوهش گران، اساتید دانشگاهی و دانشجویان میباشد. همچنین حمایت ویژه از شرکت های دانشبنیان دیگر تلاشهای پژوهه باستانسنجی برای ارتقای کیفی و کمی این حوزه است.
به قول مثل معروف که هنرش گفتی عیبش نیز بگو، باید گفت، با آنکه به نظر میرسد دیرکرد انتشار آخرین شماره پژوهه، گیر افتادن آن در روندهای اداری بوده باشد اما انتظار میرود دست اندرکاران مربوطه آن مهم را جدی فرض نمایند که از اعتبار نشریه خواهد کاست.
پایان هر سخن ایجاب حکم ادب است که سپاس و قدردانی به عمل آید؛ اما چه میتوان نوشت جز خداقوت بر آنان که زکات آموخته ها را با شور و شعفی بیمنت نشر میدهند و بخشی از زندگی خویش را وقف میکنند تا چشم روشنی میراث آیندگان حاصل آید…